Choa Chu Kang Community library

Libraries in Singapore have evolved over the years - reading spaces like those at Tampines Regional Library and library@Harbourfront are functional but also beautiful. Libraries have also expanded in function to include study areas and event spaces. The way books are borrowed have become more convenient as well, and you can even sign up for courses. Here’s how we designed Choa Chu Kang Community Library to join the evolution.

THE CHALLENGE

connecting choa chu kang to its history

illustration of green gambier leaves

Photo: SG Bicentennial

Choa Chu Kang is a neighbourhood with a humble history of gambier, pepper, rubber and fruit plantations, and the last tiger in Singapore was even shot here in the 1930s. We were challenged to inspire the Choa Chu Kang community to reconnect with nature and educate the community on topics such as the environment, farming and sustainability.

We also took the opportunity to change passive learning - where books are just displayed on shelves - into an interactive journey that goes beyond library usage.

INSIGHTS

An intuitively designed, function-focused library experience

Serving a population of about 169,000 people, Choa Chu Kang Community Library caters to a wide demographic, ranging from children and teenagers to working adults (those aged 20 to 49 years of age form 47% of the population) and the elderly. We narrowed down the characteristics of the target audience as such:

- Curious: always seeking to learn and get inspired
- Independent: always confident in working their own way
-“On-the-go”: always in pursuit of efficiency

Thus, we knew we had to create an intuitively designed, function-focused library experience. The design had to be attractive, refreshed, comfortable, and soundproof. Wayfinding had to be simple, visible, and enabling. But based on the design challenge, we also needed to inspire and educate the community, as well as change the library experience from a passive learning experience.

Approach

experiential storytelling through space

To rethink conventional notions of a library, we asked ourselves: what if knowledge could be acquired through an interactive journey of discovery and active experience of space?

A key approach that we took was to implement experiential storytelling through the library’s built environment by weaving a nature-themed narrative that referenced Choa Chu Kang’s rich farming history.

From the moment visitors enter the library, search for what they need, explore the rest of the library, till the moment they borrow resources and leave, the zoning, programming, environment, and books are key players in their journey. This integration of placemaking is important to ensuring an intuitive and function-focused library.

EXPANDING THE LIBRARY’S TYPICAL FUNCTION

This also opened opportunities to explore beyond a library’s typical functions and inspire new programmatic uses. We introduced new programmes and activities that would not only celebrate Choa Chu Kang’s heritage, but also develop different types of knowledge.

These programmes would be educational, inspiring and also help foster a sense of community. The overall experience goes beyond to benefit the community.

“To rethink conventional notions of a library, we asked ourselves: what if knowledge could be acquired through an interactive journey of discovery and active experience of space?”

Outcome

TELLING CHOA CHU KANG’S HISTORY IN THE BUILT SPACE

The library’s interior features many elements that draw cues from the theme of nature.

For example, the name of each space is inspired by nature: book collections are found in “The Woods”, “The Mount”, “The Fields”, “The Meadows”, “The Hillside”; reading nooks are in “The Valley” and “The Peak”, the study space is called “The Forest”, and programmatic spaces are named “The Cove”, “The Grove”, and “The Canopy”.

The design of the spaces and even furniture components were modelled after intrinsic elements and characteristics derived from nature. From ceiling features to shelves and seating, organic forms and patterns were adapted in their design to ensure that the story is experienced with the user’s every interaction of the built environment.

Material board used for the Choa Chu Kang Public Library.

FUNCTION FOCUSED FURNITURE DESIGN

When it came to furniture, we wanted to design various typologies that would cater to different groups of users. For those who need privacy, there are small cocoon-like reading corners. Round seating was designed for small group work with overhanging acoustics. There are a variety of options for those who work on the go, as well as tables for users who spend long hours at work or study.

Designing furniture to be human-centric, open, and mobile encourages families to gather and interact with one another. On level 5, there is a dedicated play area for kids, that can be used to relate to their reading experiences. We even selected special tables with interchangeable tops with a play mat, chalkboard, and a LEGO mat.

To emphasize the library as a place that nurtures learning and imagination, we designed the children’s areas with a unique theme. Reading areas had components like shelves that were re-imagined as larger than life plants and vegetables to inject a sense of wonder and ignite their imaginations.

INTUITIVE WAYFINDING

We developed a wayfinding system for the library to cater to two key groups of users: (1) ‘On-the-Go’ Users and (2) Explorative Users. For users that are more ‘on-the-go’ and visit the library with a clear and defined purpose or objective (i.e. looking for a specific item or space), wayfinding has been designed such that each zone and information structure facilitates users’ paths towards the different sections and services, as shown in the diagram below.

Starting at the 24/7 lobby, nature comes into play again as a useful tool and component in our wayfinding design, allowing users to find their way around clearly and intuitively. Greenery is used in the library to demarcate key areas like entrances, as well as other landmarks or indicators that can be used as anchors for users to orient themselves with clarity.

While such a system aids the user experience for ‘on-the-go’ library goers, it also tailors to users that prefer a less structured experience. As users are guided naturally by the greenery, they can wander about different zonal areas for a more organic discovery and storytelling experiences of the spaces.

PROGRAMMING AS A STRATEGY

New activities not usually found in other libraries were added to the library’s programming. As they are situated in different areas of the library, they serve as a strategy to maneuver users throughout Choa Chu Kang Library. Users can have an experience that is organic, yet structured enough for clarity.

For example, the hydroponics wall is located at the Green Grove (I) in the diagram below. This attracts users’ attention towards the book collections from the entrance (marked by the black arrow).

Layout developed by The Afternaut Group

The programming space (The Cove - 06 in the diagram below) which would host workshops related to education on plant-related topics, farm-to-table concepts, plants and perhaps farmers’ markets in the future is located before the study area (The Forest - 07) and the reading area (The Lawn - 09).

Thus on the way to these areas, the teenagers and working adults would first experience the programming spaces, attracting the crowd to the educational programmes.

ARRANGEMENT OF BOOKS AS A STRATEGY

We also did several studies across existing libraries to understand how the genres and collections of reading materials are organized within the space. We then adapted general and logical flows in arrangement and organization to suit the proposed plan for the new Choa Chu Kang Community Library.

Thus, we designed the non-fiction books (1-10) to be placed at the entrance as well as these are popular amongst working adults, who are one of the largest groups in Choa Chu Kang. It is also perfect for the target audience who are “on-the-go” - they can pick the book they want and efficiently borrow it.

A LIBRARY AND HOME LOVED BY THE COMMUNITY

With this new design experience, we worked together with the National Library Board to make Choa Chu Kang Community Library a community space that helps bring people together to learn, bond, and reconnect with nature. We hope this inspires them to be active participants in ensuring their environment’s sustainability, so that Choa Chu Kang really feels like their home.

Enjoy Exploring Our Portfolio