Wonderscape @ Funan

THE CHALLENGE

Showcasing multiple brands in one space

Spa Esprit group wanted Wonderscape @ Funan Mall to cater to trendy millennials, and showcase three distinctly Singaporean brands under their group with a fun, fashionable twist. Spa Esprit wanted to bring these brands – Tiong Bahru Bakery, Strip (a body grooming service), and Browhaus (an eyebrow grooming service) - together in a single space to facilitate customer flow.

They usually pair two brands but wanted to put these three together to include a cafe component. It was important to cohesively showcase each brand’s persona without any one outshining the others, and to celebrate all three brands equally.

reception counter framed by a gold arch

APPROACH

Crafting a visual narrative and guided experience

To connect the three distinct brands, we crafted an overarching visual narrative of a whimsical dreamscape, consisting of smaller zones that customers can explore. Each zone has a different garden: Flowering Valley (body grooming), Rope Cave (brow grooming), Cactus Garden and Rainforest (bakery cafe), as shown in the layout below.

We then used design elements inspired by nature to tell the story of the three brands, while paying homage to the overall brand’s quirky and whimsical personality.

Outcome

Using design to reflect the brand’s personality

In the Cactus Garden, Desinere’s surrealist illustrated mural in the backdrop depicts pastries running amok in a ‘circuit board’ streetscape – a homage to Funan Mall’s former title as one of Singapore largest IT malls.

communal table seating

The Cactus Garden is also a quirky representation of surreal dreamscapes. Reflective materials cut into pebble-like forms on the ceiling appear as ‘rain cloud’ mirrors that reflect the elements and interaction beneath them. Hence, crafting a whimsical and fun setting. The furniture also adopts organic forms to mirror the language of natural landscapes.

The distinct green of the Tiong Bahru Bakery Brand is retained in the design of the interiors; complemented by a vibrant orange that marries the different brands together in one store. Like the depressions seen in natural landscapes, recesses are created in counters, where the bakery’s packaged products appear to ‘pop out’ – a delightfully playful way of displaying items.

Large and gold-framed arched openings span the shopfront, capturing a spectacle akin to sweeping views of the pop-art landscape narrative which unfolds throughout the interiors. The arches also offer framed views of individual entities within the concept store, each resonating with the collective visual while showcasing their distinct and individual brand qualities.

cafe with tables and chairs

The reception counter for the brands Browhaus and Strip are demarcated by a gold counter. Here, the mirrors on the ceiling also re-occur as a continuing motif of the surreal and whimsical narrative.

reception counter with mirrors on the ceiling

The Rope Cave is a zone that houses treatment spaces for Browhaus. The main feature of the space serves not only as an interesting visual but also as a function for privacy. Suspended ropes of different heights strategically carve out pockets of treatment spaces where grooming takes place, while creating layers of privacy.

The design of this zone proved to be a challenge as it required us to experiment with different materials and types of rope, as well as thickness that we had to sculpt in 3-dimensional mockups. The spatial crafting of this installation was not something that was easily done and conveyed to the contractors, requiring us to draw the individual ropes for them to understand our intent.

Minimising waste through material selection

Careful thought was given in selecting materials to craft these imaginative spaces in an easily maintainable and resource-sustainable way: minimizing waste, cost and labor without compromising the design.

Rather than build the Rope Cave out of plywood (which comes in large, fixed sizes and creates a lot of waste if cut to size or shaped to form undulations), we used natural rope. We cut desired, exact dimensions from one roll and hung them from ceilings at different lengths to express volume play; incurring no waste.

Cutting rope also required only one worker and no machinery, hence it is non-labor intensive. It was a more sustainable option versus plywood, which, due to its heavier mass would also require more materials for structural support.

ropes hanging from a ceiling to form a cave in a treatment room for brow grooming

While fresh flowers are trendy decor, they require effort and care, and generate tons of waste. Instead, we used floral artwork made of easily recyclable and low maintenance materials, and these were implemented extensively on walls, ceilings and islands.

Reinforcing brand recall through a visual narrative

The visual narrative we used to design a multi-brand concept store has in turn reinforced brand recall. This project displays interior design’s potential to utilise spatial elements to craft stories and experiences to amplify brand presence.

display of products

The client has always wanted to demystify body grooming services in Asia, which was previously uncommon. By easing customers into such services, spatial design solutions have gone beyond to make brands instantly synonymous with their respective services.

Furthermore, ritual experiences are made more enjoyable by pushing boundaries to pair them with less common retail typologies and exploring quirky concepts. This project can serve as an example for other similar multi-concept endeavors by other brands.

Enjoy Exploring Our Portfolio